Judo Examens & Exameneisen

Het Judo examen is bedoeld om het niveau van de Judoka te testen. Op aangeven van de leraar kan de Judoka gevraagd worden om examen te doen wanneer de leraar gelooft dan de Judoka er klaar voor is om te gradueren. Tijdens het examen moet de Judoka kennis, kunde en inzicht demonstreren op de onderwerpen en technieken waar per graad aan voldaan moet worden. Het aantal examens verschilt per judo vereniging , dit varieert van 1 of 2 keer per seizoen.

Judo Examen
De Judobond Nederland heeft voor elke kleur band exameneisen opgesteld, deze zijn de algemene richtlijnen voor elk examen dat in het Judo wordt afgenomen. Voor de Kyu graden (gele t/m bruine band) kunnen examens binnen de eigen Judo vereniging van de Judoka worden afgenomen. Voor de Dan graden geldt dat deze moet worden afgenomen bij de examencommissie van het district waar de vereniging zich bevindt (1ste, 2de en 3de Dan) of bij de landelijke examencommissie (vanaf 4de Dan).

Examen onderdelen
Voor de Kyu graden examens gelden onder andere de volgende examenonderdelen:

  • Ukemi-waza – valbreken
  • Nage-waza – werptechnieken
  • Ne-Waza – controletechnieken
  • Situationeel Ne-waza – nagebootste situatie

Voor de Dan graden examens gelden onder andere de volgende examenonderdelen:

  • Kata
  • Nage-waza – werptechnieken
  • Katame-waza – insluitingstechnieken
  • Situationeel Ne-waza – nagebootste situatie

Algemene exameneisen
Voordat examen gedaan mag worden is er sprake van de zogeheten “wachttijd”. Deze wachttijd is ervoor gemaakt om een Judoka de tijd te laten nemen om zich te ontwikkelen naar een hoger niveau voordat er daadwerkelijk examen gedaan mag worden. Voor de Kyu graden is dit minimaal 6 maanden en voor de Dan graden wordt de wachttijd per graad steeds langer.

Kyu graden Judo examen
Wanneer de leraar vindt dat de Judoka er klaar voor is om een Kyu examen af te leggen dan zal deze in overleg worden aangemeld. De examens worden afgenomen binnen de eigen Judovereniging.
Je mag weigeren om examen te doen, maar ga er even vanuit dat je examen wilt doen.

Tot en met de bruine band examen in judo wordt geëxamineerd door de eigen docent of externe docenten die bevoegd zijn om examens af te nemen. Het examen zal veelal plaatsvinden bij de eigen Judovereniging.

Om te slagen voor een band examen zijn er minimale eisen gesteld waaraan je moet voldoen. Hierbij laat je zien welke technieken je beheerst zoals houdgrepen en worpen. De eisen zijn ingedeeld in de thema’s valbreken, werptechnieken, controletechnieken en spelsituaties.

Wanneer ben je geslaagd?
Als je de onderdelen behorende bij een band succesvol hebt gedemonstreerd dan ben je geslaagd. Het gevolg van het halen van je hele band is dat je opnieuw moet beginnen met slippen halen, maar dan voor de volgende band. Dit geldt alleen wanneer je jonger bent dan 12 jaar want bij 12 jaar is het streven om altijd voor een hele band examen te doen.

Examenonderdelen Band examen
Er bestaan verschillende examenonderdelen en richtlijnen. Elke Judovereniging is in principe vrij zijn eigen richtlijnen samen te stellen maar over het algemeen worden de richtlijnen van de Judobond Nederland gevolgd al dan niet in combinatie met het GoKyo systeem.

GraduatieGOKYO JBN IMAF-KJN
5de Kyu
Gele band judo
Judo gele band
4de Kyu
Oranje band judo
Judo oranje band
3de Kyu
Groene band judo
Karate groene band
2de Kyu
Blauwe band judo
Judo blauwe band
1ste Kyu
Bruine band judo
Judo bruine band
1ste Dan
Zwarte band judo
Judo zwarte band
2de Dan
Zwarte band judo
Judo zwarte band
3de Dan
Zwarte band judo
Judo zwarte band
4de Dan
Zwarte band judo
Judo zwarte band
5de Dan
Zwarte band judo
Judo zwarte band
6de Dan
Rood Wit geblokte band judo
Judo rood-witte band

Dan graden Judo examen
Dan examens tot en met de 3de Dan worden afgenomen door de examencommissie van het district waar de judovereniging van de betreffende Judoka zich bevindt, deze bestaat meestal uit vierde en vijfde Dan graden Judoka’s. Voor de 4de en 5de Dan examen geldt dat deze wordt afgenomen door de landelijke examencommissie.

Examenonderdelen Dan examen
Bij het afleggen van het Dan examen gelden twee verplichte onderdelen. Ten eerste de Kata wat een demonstratie is in de beheersing van Judo technieken. Daarna is er de vrije oefening, hierbij wordt door de examencommissie naar technieken gevraagd om deze te demonstreren met bepaalde uitgangspunten.

Er kan vrijstelling van het examenonderdeel Kata gevraagd worden wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Bij het behalen van tenminste 100 wedstrijdpunten mag de Judoka vrijstelling vragen voor 1 Kata demonstratie, in het geval van de eerste Dan examen komt het Kata onderdeel dus te vervallen.

De Judoka mag een eigen werkstuk indienen voor het onderdeel Kata en Nage-waza. In dit werkstuk mag de voorkeur op de individuele wensen en specialisatie van de twee onderdelen worden getoont. Het cijfer voor dit onderdeel zal samen met de beoordeling van de verplichte onderdelen van de Kata en Nage-waza worden gemiddeld.

Algemene exameneisen Dan graden

  • Je moet lid zijn van de Judo Bond Nederland als je examen doet voor de JBN
  • Eerder behaalde banden zijn bij een JBN aangesloten club behaald en bij de JBN geregistreerd.
  • Je bent minimaal 16 jaar of ouder en al in bezit van de bruine band

of

  • Je moet lid zijn van de International Martial Arts Federation als je examen doet voor de IMAF
  • Eerder behaalde banden zijn bij een IMAF aangesloten club behaald en bij de IMAF geregistreerd.
  • Je bent minimaal 16 jaar of ouder en al in bezit van de bruine band

Om te vorderen in Judo wordt in de ontwikkeling steeds meer gevraagd de nomenclatuur (ofwel japanse termen) te beheersen. Hierbij gelden de volgende exameneisen:

  • vanaf 1ste Dan examen: de Judoka moet de nomenclatuur redelijk beheersen
  • 2de dan examen (en hoger): de Judoka moet de nomenclatuur volledig beheersen

8ste – 10de Dan Graad
Na de 7de Dan graad worden er geen examens meer afgenomen. De graden die nog volgen zijn verdienstelijk van aard. Dat wil zeggen dat deze graden uitgereikt worden aan Judoka met bijzondere verdiensten ten aanzien van de sport en het uitdragen van Judo.

Het ontvangen van de 10de Dan is de hoogst haalbare onderscheiding in het Judo. In de geschiedenis van het Judo zijn er wereldwijd 19 Judoka’s onderscheiden met een 10de Dan volgens de Kodokan organisatie en twee Nederlandse Judoka’s volgense de Internationale en Nationale Judo Federatie: Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé.